четверг, 23 января 2014 г.

Реалії віртуального спілкування

Все більше і більше ми переходимо від нормального живого спілкування до віртуального, яке має масу переваг, але в той же час силу-силенну недоліків.
Так як віртуальне спілкування щільно затягує все більшу масу нашого населення, давайте розглянемо його позитивні й негативні сторони.
 Всі чудово знають про сайти для знайомств та інші програми інтернету для віртуального спілкування. Що тягне людей туди? Звичайно ж увага, якої у вік швидких технологій так часто не вистачає. Спілкуватися з усіма своїми численними друзями й знайомими вживу – дуже непроста, а іноді й неможлива задача. Треба організувати зустріч, викроїти час, потратитись на дозвілля і розваги. А що говорити, якщо знайомий чи друг живе в іншому місті, або гірше того, в іншій країні? Тут вам на допомогу приходить спілкування через соціальну мережу. Можна цілий день листуватися з усіма знайомими, яких ми й за тиждень не зможемо обійти.

На перший погляд все виглядає як-би красиво і безхмарно. Але що ховається за негативною стороною таких діалогів? Якщо говорити поверхово, то шкоду, яка завдається постійним сидінням за комп'ютером, ніхто не може переоцінити. Та практично всі, просто махнувши рукою, кажуть "а, не важливо". А насправді, якщо задуматися, то можна побачити дійсно шкідливий вплив комп'ютера або телефону на людське здоров'я. Якщо просидіти весь день і спілкуватися через інтернет, то до вечора можуть початися головні болі або, гірше того, докори сумління за безплідно прожитий день.
Азарт, з яким молодь рветься за свої персональні комп'ютери, не можна порівняти практично ні з чим. Першим ділом вони прагнуть зайти і подивитися, хто і що їм з їхніх друзів написав, хоча, здавалося б, лише годину тому вони бачилися в школі або університеті. Поступово таке спілкування може перейти в ЗАЛЕЖНІСТЬ.
Наше сучасне суспільство розділяється на безліч груп і класів, і як тут без віртуального спілкування, яке часто зі скромної боязливої людини робить активну і не замкнуту. Люди в мережі часто видають себе не за тих, ким вони є насправді. Причиною цього є боязнь своїх недоліків і бажання показати себе з кращого боку. Мода диктує правила у всіх сферах відносин. Молоді люди дуже різко сприймають відмінні риси свого характеру, які не відповідають моді, як патологію. У результаті, у віртуальному світі людина представляє себе зовсім не такою, якою є насправді.
З розвитком віртуального спілкування втрачається цінність та радість взаємовідносин, нівелюється вся серйозність спілкування і радість від зустрічі друга, якого не бачив цілий тиждень. Яка там радість, якщо кожен день отримуєш від нього повідомлення по "асьці" щось на кшталт "превед", ​​"як справи", "все ок", ":)".
Крім того, з розвитком соціальних мереж втрачається право на особисте життя, один з важливих негативних показників віртуального спілкування, через що особисте життя людини все більше виставляється на показ усьому суспільству. Якщо згадати, практично всі сайти знайомств грунтуються на тому, що чим повніше заповниш інформацію про себе, тим більша ймовірність того, що тебе помітять. Якщо дівчина не змогла зацікавити потрібного хлопця, вона відчуває себе неповноцінною. Це провокує молодих дівчат викладати на загальний огляд не зовсім пристойні фотографії або відео з участю їх самих.
У цілому про віртуальне спілкування можна говорити дуже багато. Його вже ніяк не викинути із нашого повсякденного життя. Звичайно, можна багато міркувати про його достоїнства і недоліки в порівнянні з живим спілкуванням, але потрібно відзначити, що одним з пунктів сенсу життя людини є спілкування.
Прислів'я говорить "з ким поведешся, від того й наберешся". Чим наповнені сьогодні соціальні мережі? Яку користь молоде покоління бере з цих кіл? Що чекає нас у недалекому майбутньому? Чи можна сказати що таке спілкування всебічно розвиває особистість і позитивно відбивається на його характері і світогляді?
Якщо подивитися реально, то картина сьогоднішнього соціуму не настільки райдужна: розлучення, розбещення, падіння моралі, недружелюбство, самотність, ницість. З кожним днем ​​цей список можна поповнювати все новими і новими пунктами.
Так, інтернет відкриває перед нами все нові і нові можливості. Але варто завжди замислюватися "а чи корисно це?".
Напевно варто обмежувати себе у віртуальному спілкуванні і не забувати про живих співрозмовників. Через інтернет неможливо поділитися емоціями, яких в живому спілкуванні можна отримати від друга. А емоції, якими ми ділимося із ним при живому спілкуванні, дарують нам саме всю барвистість і приємність діалогів, які ніяк неможливо отримати через віртуальне спілкування. Вірт не може повністю передати всю якісну картину того, що відбувається, він підходить скоріше для банальних діалогів між знайомими людьми, аніж для хороших друзів, які в живому діалозі яскраво і певним тоном намагаються донести до співрозмовника повну картину подій, що відбуваються в їх голові. Звичайна проста прогулянка, навіть з малознайомою нам людиною подарує нам набагато більше радості і уявлення про людину як про особистість, ніж довге листування через інтернет або розмови по телефону. Так що потрібно сказати, що яким би не було високотехнологічним віртуальне спілкування, справжніх емоцій від живого спілкування воно все одно ніколи не замінить.

Комментариев нет:

Отправить комментарий